måndag 19 juli 2010

Vibram Five Fingers (VFF's)


Som ett par av er säkert redan vet, så tränar jag en hel del i mina "finger-skor".

Denna artikel/sammanfattning är bara för att få andra att inse hur bra skorna i själva verket är!

Att gå eller springa i ett par FiveFingers är helt underbart om du frågar mig. Den finns i en mängd olika modeller, och jag använder KSO-modellen (Keep Stuff Out), vilken i sig är anpassad för lite tuffare tag.

Jag har använt skon i obanad terräng, i havet när jag gick bland tång och musslor, på gymmet, och i motionsspåret. I början är det lite ovant då det faktiskt känns som att du springer barfota, men allt eftersom vänjer man sig. Vassa stenar som förmodligen hade gjort djupa sår i dina fötter helt barfota, känns nu bara lite obehagliga att gå på, och bäst av allt är att du kan tvätta skorna i 40grader när de blivit alldeles för smutsiga!





Varför ska du använda dessa skor?

1. Förbättrad löpeffektivitet;
Forskning har visat att barfotalöpning resulterar i en effektivitetsökning på 4%. Det är oklart varför detta händer, även om det delvis kan bero på att tårna och fotvalv tillåts fungera mer effektivt utan en styv sula och rent ut sagt dåliga hålfotsinlägg.

2. Minskar antalet fotstukningar;
Robbins (1995) menar på att om du får en ökad medvetenhet om din fot mot mark genom att springa barfota, och på så sätt minskar antalet stukningar.

3. Förbättrar känseln i foten;
Då 70% av kroppens nervterminaler slutar i händer och fötter. Då vi som människor har utveckltas från fyrfotadjur till tvåfotadjur. Och som tvåfotadjur kräver inte bara balans, utan nu så är det enda två beröringspunkterna, dina fötter. Detta återspeglas av det faktum att det finns 200,000 sensoriska nervändar i fotsulan - mer än någon annanstans i kroppen.

4. Stärka fotens inre muskulatur;
precis som när du gipsar ett brutet ben så försvagas och förtvinar dina muskler, på samma sätt försvagas dina muskler i foten när du använder vanliga joggingskor. Svaga muskler ökar risken för skador, större beroende av skor och sämre prestationer.

5. Låt dina fotvalv arbeta;
Lustigt nog utvecklades inte valven i foten av en slump, utan av en anledning. Till skillnad från den vanliga uppfattningen så sitter inte fotvalvet där för att absorbera stötar, utan för att lagra och avge energi till nästa steg du tar i "gait-cycle" (Repetitiv cyklisk rörelse i gång eller löpning). På samma sätt är det naturliga valvet i ryggraden ett sätt att lagra energi när kroppen "roterar" under "gait-cycle". Skor att stödja fotvalvet i hindrar med andra ord dina fötter och fotvalv från att utföra sin riktiga funktion, vilket resulterar i att kroppen inte uttnyttjar sin fulla potential.

6. Förbättrar balansen / Förhindrar fall;
som jag nämnde ovan ger fötterna betydande sensorisk återkoppling till hjärnan och är därför avgörande i balans och effektiv "gait". Hursom, är det dock tråkigt att höra att den ledande orsaken för människor i en ålder av 65 år inte är hjärtinfarkter, inte cancer och inte stroke - utan fall. Faktum är att 25% av äldre människor som faller och bryter sin höft, dör 1 år inom fallet.

Se till att du rör på dig mer barfota/i VFF's och aktivera de 200,000 nervtrådar, 26 ben, 20 muskler och 33 leder du har i dina fötter. Det gör dig inte bara gott nu, utan även i framtiden. Folk med knä-/ryggproblem har blivit av med dessa när de börjat springa i denna typen av skor.


Tips till de som funderar på att köpa VFF's.
- Gå/Spring inte mer än 2-3km första två-tre gångerna du använder dem. Du kommer ha nog med träningsvärk ändå, garanterat!
- Pröva dem, och köp inte bara en storlek. I de flesta fall så bör du ta en storlek mindre än din vanliga storlek.
- Hitta varianten som fyller ditt syfte.

Lista på återförsäljare i Sverige.


Källor:
http://www.primallifestyle.com/
http://liljeros.blogspot.com/


/ Patrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar